Analys av dina prover

Provtagning och
laboratorium


 

Vi är stolta över att ha provtagning och laboratorium på vår vårdcentral.

 
 

Provtagning


Det betyder att när en läkare har ordinerat prover kan du få det gjort direkt. Vissa prover analyserar vi på plats och kan snabbt leverera svaret till din läkare. Andra prover skickas iväg och då tar det lite längre tid att få svar.

 

Boka tid för provtagningVissa tester behöver du boka tid för att ta, då får du en tid mellan kl. 8.30 och 11.00 på vardagar. Vid sådan typ av provtagning är det bra om du kommer en kvart innan utsatt tid så att du hinner sitta ner och vila ett tag då stress och rörelse påverkar blodet och kan ge andra svar än när kroppen är lugn.

Förbered dig inför provtagningDagen innan en provtagning bör du undvika fet mat och alkohol. Blodprov tas oftast i armvecket och det är därför bra om du bär kläder som är lätta att vika upp.Ta alltid med dig identitetshandlingar vid provtagningar.

Fastande proverIbland kan du bli ombedd att fasta innan ett prov ska tas. Det betyder att du inte ska äta efter klockan 20 på kvällen innan provtagningen och fram till provet har tagits. Du kan dricka vatten, kaffe och te, men du ska inte ha sötningsmedel, socker, grädde eller mjölk i drycken.

UrinprovSka du lämna urinprov är det morgonurin som ska användas. Du ska alltså ta provet under första gången du kissar på morgonen. När du blir ombedd att lämna urinprov kommer du att få ett sterilt provrör att använda.